Ce sunt stingatoarele neconforme?

Ce sunt stingatoarele neconforme?

 1. Stingatoarele neconforme sunt stingatoare care se vand pe piata fara sa aiba aviz de conformitate si de introducere pe piata de la CNSPIC. La ce te poti astepta daca vei cumpara un stingator care nu este conform: recipient de calitate mai slaba sau umplut cu alta pulbere decat cea trecuta in aviz de la furnizorul din omologare sau cu mai putina cantitate de pulbere decat scrie in aviz in cazul stingatoarelor cu pulbere.
 2.  Atentie mare cand cumparati stingatoare avizate ISU de pe piata este bine sa verificati aceste aspecte intrucat pot exista produse neconforme de calitate indoielnica. De regula aceste stingatoare neconforme nu indeplineasc conditiile din avizul care vi se da odata cu factura.
 3.  Ce se poate intampla daca cumperi stingatoare neavizate IGSU?
 4. In primul rand la acele stingatoare nu aveti certitudinea calitatii materialelor folosite. Ele sunt in general stingatoare ieftine pe care cei de la ISU in mod normal cand controleaza un agent economic nu trebuie sa le accepte in cazul in care le gasesc pe teren. In astfel de cazuri pompierul care vine in control este obligat sa someze agentul economic sa achizitioneze alte extinctoare omologate si cu autorizatie de punere pe piata. Acest luru s-a si intamplat anii trecuti lucru care de fapt se si intampla in majoritatea cazurilor. In al doilea rand stingatoarele neconforme pot exploda la reincarcare ranind oameni intrucat cele neomologate si foarte ieftine sunt in general subdimensionate, au tabla mai subtire, suduri de calitate indoielnica etc.
 5. Recipientii moderni ai stingatoarelor aduse din afara sunt facuti prin ambutisare si la multi dintre ei nu exista nici urma de sudura si sunt de calitate excelenta.
 6. De exemplu China produce recipienti de calitate net superioara si echipeaza cu recipienti multe tipuri de stingatoare din UE. Se stie ca China este  deja lider global in productia industriala de astfel de recipienti sub presiune. si nimeni nu se mai indoieste de acest lucru.
 7. Firmele serioase care au ateliere de verificari de stingatoare recunosc imediat stingatoarele neavizate si refuza sa le incarce atunci cand le vine randul de a fi reincarcare.
 8. Daca ati cumparat din greseala sau nestiinta stingatoare neconforme probabil ca veti fi nevoiti sa va duceti la agentul economic care vi le-a vandut sa vi le si incarce daca inca nu ati fost depistat de Pompieri ca folositi stingatoare neconforme si amendat corespunzator.
 9. Cat este diferenta de pret dintre stingatoare conforme si cele neconforme, la poarta fabricii la acelasi tip de stingator, de exemplu cel mai cumparat stingator, P6?
 10.     Aproximativ 15-25 lei+TVA la P6 si ea se reflecta in pretul de vanzare al produsului cu amanuntul. Deci pentru cativa lei in plus la bucata la P6 nu prea se merita sa va riscati si nici la celalate tipuri de stingatoare. Ati vazut ce s-a intamplat la incendiul de la Colectiv. Sa speram ca astfel de incidente nu se vor mai intampla in Romania.
 11.    In concluzie: Cumparati numai stingatoare conforme si avizate IGSU si asigurati-va ca cel care vi le vinde va vinde exact ce spune ca vinde in acte.