Incendiile sunt caracterizate, în general, de aparitia si dezvoltarea flacarilor, ele constituind de fapt, simbolul focului.

Efecte nocive asupra oameniloe, bunurilor si mediului, au si caldura degajata, fumul si gazele arse si chiar utilizarea neadecvata a unor produse de stingere.

Daca orice persoana evita, în mod instinctiv, contactul direct cu flacarile, fenomene cum ar fi degajarea fumului si a gazelor de ardere, sunt de multe ori ignorate, neaparând atât de evident periculoase ca flacarile. De multe ori însa, aceste produse ale arderii, provoaca pericole si distrugeri mai mari decât flacarile, inclusiv pierderi de vieti omenesti, fapt dovedit de statisticile interventiilor la incendii.

Propagarea rapida a fumului într-o constructie, are drept efect, în primul rând, reducerea vizibilitatii, fapt ce conduce la diminuarea capacitatii de orientare a persoanelor si la aparitia panicii. Acestea împiedica parasirea rapida a zonei periculoase si, ca urmare, se mareste durata de stationare sub influenta caldurii si gazelor toxice, sansele de supravietuire diminuându-se.

Reactiile fata de incendii si fum, sunt diferite de la individ la individ, în functie de particularitatile fizico-psihice ale fiecaruia.

Particulele de fum se pot localiza pe caile respiratorii, provocând simptome de ameteaia si voma. Lipsindu-i oxigenul, victima incendiului intra în stari euforice, comportându-se într-o maniera irationala sau ineficace (de exemplu, oameni care zgârie usa în loc sa manevreze clanta).

Efectele inhalarii fumului sunt agravate de consumul de alcool, droguri sau medicamente cu efect sedativ.

Comportarea recomandata în toate cazurile de propagare a fumului într-o incinta, este urmatoarea: stiind ca fumul si gazele au tendinta de a se acumula în strat sub tavan, se da alarma, apoi se merge aplecat, fara ezitari, pentru a se cauta o cale de evacuare (în caz ca aceasta nu este cunoscuta). O importanta deosebita o are instructajul periodic în cazul ocupantilor unei cladiri, asigurându-se astfel reflexele indispensabile evitarii actelor ilogice datorate intoxicatiei cu fum.

În compozitia fumului intra si gazele de ardere, deseori cu efecte extrem de nocive.

decât oxigenul, formeaza carboxihemoglobina, compus ce induce modificari psihomotrice fatale.

Dioxidul de carbon produce moartea prin asfixie, la concentratii sub 20%, iar la concentratii mici (3-10%), produce dureri de cap, congestie cerebraia, reducerea capacitatii auditive.

Hidrogenul sulfurat atinge sistemul nervos central, înainte de a provoca edemul pulmonar.

Tot mai des utilizate în ultimul timp, masele plastice degaja prin ardere gaze toxice sau corozive. Alaturi de fosgen, amoniac, formaldehida, îndeosebi acidul clorhidric produce simptome de sufocare si afecteazâ sistemul pulmonar, având în acelasi timp un efect coroziv.

În caz de incendiu, un pericol deosebit îl reprezinta materialele plastice termoplaste, care se înmoaie la caldura, se topesc si curg. Picaturile, cu temperaturi foarte mari, pot produce arsuri greu de vindecat sau pot contribui la propagarea incendiului.

În concluzie, orice persoana aflata într-o cladire în care s-a produs un incendiu, trebuie sa o paraseasca în cel mai scurt timp, evitând prin orice mijloace inhalarea fumului si a gazelor de ardere.

Evacuarea persoanelor, urmareste scoaterea organizata a persoanelor din spatiile în care incendiul sau alte evenimente negative, pot afecta viata si sanatatea oamenilor.

Caile de circulatie prin care se realizeaza evacuarea, sunt constituite din usi, scari, coridoare, care asigura iesirea persoanelor în exterior, la nivelul terenului, în cel mai scurt timp si în conditii de deplina siguranta.

În cazul particular al unei unitati de învatamânt, în cazul în care este necesara evacuarea cladirii, elevii vor respecta urmatoarele:

– vor fi îndeplinite întocmai instructiunile celor care conduc evacuarea (cadre didactice, pompieri, etc.);

– pe parcursul deplasarii spre exterior, se va merge în pas vioi. Un anunt incomplet, de genul “Arde o casa pe strada Visinilor”, urmat de închiderea telefonului, nu va fi luat în considerare. Prin urmare, odata ce ati apelat la 981 (apel gratuit), veti preciza urmatoarele:

– denumirea obiectivului incendiat (casa, apartament, magazin, etc.);

– ce arde (natura materialelor incendiate);

– locul producerii incendiului (parter, etaj, acoperis, etc.);

– adresa exacta;

– numele celui care anunta incendiul si numarul postului telefonic de la care apeleaza.

Atentie! Persoana care a facut anuntul, va ramâne lânga telefon pentru confirmare Nerespectarea acestei conditii, poate conduce la neluarea în considerare a anuntului de incendiu. De asemeni, nu sunt luate în considerare anunturile anonime.

Save