CARE SUNT SURSELE DE INITIERE A UNUI INCENDIU ?

In literatura de specialitate din România, se iau în considerare 14 tipuri de surse de aprindere, care în functie de natura lor, pot fi clasificate astfel:

1. Surse de aprindere cu flacara:

– focuri în aer liber;

– flacara (chibrit, lumânare);

– flacari de la aparate termice.

2. Surse de aprindere de natura termica:

– obiecte incandescente (tigara, topituri metalice, becuri electrice, jar, cenusa, zgura, particule incandescente de la sudura);

– caldura degajata de aparate termice (casnice, industriale);

– efectul termic al curentului electric;

– cosuri de fum defecte si necuratate.

3. Surse de aprindere de natura electrica:

– arcuri si scântei electrice;

– scurtcircuit electric;

– electricitate statica.

4. Surse de aprindere spontana:

– de natura chimica;

– de natura fizico-chimica;

– de natura biologica.

5. Surse de aprindere de natura mecanica:

– scântei mecanice;

– caldura degajata prin frecare.

6. Surse de aprindere naturale:

– caldura solara;

– trasnet.

7. Surse de aprindere datorate explozivilor si materialelor incendiare.

8. Surse de aprindere indirecte (datorita focarului unui incendiu, flacara unui amestec exploziv).

Toate aceste surse de aprindere sunt produse de MIJLOACE DE APRINDERE, dintre care cele mai des întâlnite în practica sunt: aparate electrocasnice, mijloace de iluminat electric, brichete, chibrituri, lampi, lumânari, tigara, cazane, cuptoare, aragaze, sobe, aparate de sudura, burlane si cosuri de fum.

Sursa de aprindere produsa de un mijloc nu poate initia un incendiu, decât în împrejurari determinante, care pot fi:

– instalatii electrice defecte;

– echipamente electrice improvizate;

– sisteme de încalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate pe timpul functionarii;

– cosuri, burlane de fum defecte sau necuratate;

– jocul copiilor cu focul;

– focul deschis nesupravegheat;

– actiunea intentionata;

– altele.

Prevenirea incendiilor se realizeaza prin preîntâmpinarea producerii acestor împrejurari determinante, respectând anumit 131p1520b e reguli de prevenire a incendiilor.

 

 

 

PRINCIPALELE CAUZE DE INCENDIU SI MODUL DE INLATURARE A ACESTORA. SISTEME DE ALARMARE SI TIPURI DE STINGATOARE.

 

Incendiul este un fenomen complex si distrugator de valori materiale si umane uneori

incalculabile,un fenomen nedorit de nimeni si care trebuie combatut de toti si pretutindeni.Pentru a cunoaste modul in care trebuie sa actionam pentru combaterea incendiilor trebuie sa cunoastem mai intai principalele cauze de incendiu. Acestea sunt :

1.Focurile deschise care se refera la flacara de chibrit, flacara oxiacetilenica (de sudura), focul improvizat (in aer liber), tigara aprinsa,flacara de la un incendiu,corpurile incadescente,flacara de la lumanari,dela masinile de gatit etc .Intretinuta de oxigen flacara, poate sa aiba o temperatura de pana la 2000 de grade celsius (lampa de gatit ) sau chiar de 3150 de grade celsius (bec de sudura) si poate usor , aprinde materialele deci sa declanseze incendii.

Pentru a nu provoca incendii trebuiesc cunnoscute citeva masuri de prevenire a incendiilor determinate de focurile deschise:

– chibritele trebuie folosite numai de adulti , in locurile in care nu exista pericol de incendiu sau de explozie si stinse bine dupa utilizare;

– copii nu trebuie sa se joace cu chibrituri, tigari sau sa umble la soba sau aragaz ;

– focurile deschise nu trebuie facute pe timp de vant sau la o distanta mai mica de 100 m fata de liziera padurilor sau lanuri de cereale si de 50 m de materiale combustibile;

– nu vor fi lasate nesupravegheate si se vor stinge cun apa sau acoperite cu pamint la plecare;

– aparatele de sudura nu constituie un mijloc de joaca si nu trebuie folosite decat de cei autorizati;

2.Corpurile incalzite si supraincalzite termic. Dintre corpurile supraincalzite, care pot genera frecvent incendii se pot enumera :

– cosurile supraincalzite ale sobelor si burlanele, de acea trebuiesc reparate, curatate si bine etansate imbinarile acestora.;

– instalatiile de incalzire centrale cu aburi, daca sunt lasate pe ele diverse materiale combustibile timp indelungat (lemn, hirtie, textile ):

– radiatoarele electrice, cand nu sunt supravegheate ele trebuie asezate la distanta de materialele combustibie si nu direct pe pardoseala combustibila (parchet), pe un strat termoizolant care sa depaseasca perimtrul lui cu 25 cm.;

– aparatele electrocasnice (fier de calcat, radiatoare, uscatoare de par, ondulatoare), trebuie supraveghate, asezate la distanta de materialele combustibile si nu pe covor, pe masa, pe aparatul de radio, iar dupa folosire trebuie scoase din priza;

– lampile electrice cu incandescenta trebuia supravegheate si protejate cu globuri de protectie;

– conductoare electrice supraincalzite, nu se admit circuite electrice improvizate, se protejeaza impotriva umezeli, sigurantele ttrebuie sa fie calibrate;

– radiatile solare, recipientele in special cele metalice se protajeaza impotriva razelor solare prin vopsirea in culori deschise care sa reflecte razele solare (albargintiu) sau acoperirea cu prelate sau copertine;

– corpuri incandescente, materiale combustibile cum ar fi carbunele aprins sau jarul din cenusa aruncata la intimplare, de acea cenusa se depoziteaza in gropi speciale dupa ce in prealabil s-a stopit cu apa.

3. Scantei si arce electrice. Scanteia este o particula incandescenta care se desprinde dintr-un corp ce arde.

Scanteile ce ies pe cosurile cladirilor, a fabricilor, a locomotivelor,a tevilor de esapament au capacitatea termca de a aprinde materiale aflate in mediul inconjurator de aceea functionarea lor trebuie supravegheate, nu se folosesc, aparate de sudura numai de persoane autorizate.

4. Trasnetul, este o descarcare electrica intr-e nor si pamant. Daca trasnetul este de mica intensitate dar lunga durata poate aprinde paie, fan, hartie e.t.c. Deacea pe timp de furtuna nu se sta sub copaci izolati langa stalpi de inalta tensiune in apa, pe varf de deal, daca este posibil in cladiri prevazute cu paratrasnet.

Mod de alarmare

In cazul observarii unui incendiu in scoala cum trebuie sa actionati !

1. Trebuia sa anuntati cel mai apropriat profesor sau orice adult din scoala. Acesta va da semnalul sonor :

-pentru incendiu trei semnale lung-scurt- lung;

– pentru exercitiu de alarmare doua semnale scurte la interval de 5 secunde.

2. Trebuie sa parasiti scoala conform planului de evacuare afisat.

3. Persoanale adulte vor anunta pompierii militari si vor actiona pana la sosirea acestora cu stingatoarele din dotare. Important !! Atat in cazul accidentelor observate cat ci in cazul observarii incendiilor este important sa anuntati Politia, Pompierii, Salvarea si sa nu actionati in necunostinta de cauza.