Un incendiu izbucnit duminica dimineata la o centrala nucleara din Catalunia, in nordul Spaniei, a fost stins de pompieri dupa aproape doua ore de lupta cu flacarile, a anuntat autoritatea spaniola pentru siguranta nucleara (CSN).

“Responsabilul de la centrala nucleara Vandellos II a informat ca la 8.49 (9.49 ora Romaniei), un incendiu a izbucnit in generatorul electric”, informeaza Newsin.

“La ora 10.30 (11.30 ora Romaniei), incendiul a fost stins in totalitate”, au adaugat autoritatile spaniole, precizand ca “toate sistemele de securitate ale instalatiei au functionat corect” si ca, “in prezent, centrala este oprita si stabila”.

Incendiul “nu a avut niciun impact asupra muncitorilor sau mediului”, se mai arata in comunicatul CSN.

Organizatia ecologista Greenpeace a anuntat ca in jurul orei locale 10.00 (11.00 ora Romaniei) era vizibila o coloana de fum inalta, iesind din sala turbinelor.

Centrala Vandellos II este exploatata in comun de grupurile energetice spaniole Endesa si Iberdrola. Construita in 1980, centrala are autorizatie de functionare pana in 2010.

Centrala este una dintre cele trei din Catalunia administrate de ANAV (Asociatia Nucleara Asco Vandellos II). ANAV a fost in centrul unui scandal la inceputul anului 2008, cand a fost acuzata ca nu a informat corect autoritatile priovind o scurgere la centrala Asco I, in noiembrie 2007.

Incidentul, care nu a antrenat riscuri semnificative pentru populatie, potrivit CSN, a fost facut public abia cinci luni mai tarziu. CSN a recomandat in 18 august Guvernului sa amendeze administratorii Asco I cu o suma record, cuprinsa intre noua si 22,5 milioane de euro.

Spania detine sase centrale nucleare functionale, avand in total opt reactoare, care produc un sfert din electricitatea consumata in tara.