Peste 4.000 de nereguli au fost depistate de pompieri, in timpul controalelor tehnice facute la nivelul celor peste 500 de spitale din intreaga tara, in perioada august-septembrie, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta(IGSU), la solicitarea NewsIn.

In ultimele doua luni, lucratorii IGSU au efectuat controale tehnice de prevenire in 521 de spitale din toata tara. In urma verificarilor, au fost constatate aproximativ 4.200 de incalcari ale legislatiei privind apararea impotriva incendiilor, doar 32% dintre acestea fiind remediate.

Astfel, potrivit informatiilor furnizate de IGSU la solicitarea NewsIn, au fost date 922 de sanctiuni contraventionale principale, din care 204 amenzi in valoare totala de de 194.850 de lei, precum si 718 avertismente.

Potrivit IGSU, principalele nereguli constatate au fost legate de faptul ca spitalele nu erau asigurate cu mijloace tehnice pentru detectarea si semnalizarea incendiilor si pentru alarmarea personalului si a utilizatorilor in caz de incendiu, precum si pentru interventia initiala de stingere a focului cu forte si mijloace proprii. De asemenea, pompierii au semnalat ca in unitatile sanitare nu erau asigurate conditii pentru evacuarea personalului medical si a pacientilor in cazul producerii unei situatii de urgenta, mai ales in cazul celor care nu se puteau deplasa singuri.

Totodata, verificarile din spitale au scos la iveala si faptul ca multe dintre unitatile sanitare nu au destul personal propriu pentru asigurarea supravegherii permanente, evacuarii si salvarii oamenilor, si nici mijloace pentru salvarea pacientilor care nu se pot deplasa singuri.

O alta problema constatata a fost si nivelul redus de instruire a personalului propriu privind modul de actiune in cazul producerii unei situatii de urgenta, dar si exploatarea instalatiilor electrice cu defectiuni sau improvizatii, neverificarea periodica a acestora si utilizarea de consumatori electrici peste capacitatea proiectata a circuitelor.

Alte nereguli depistate de pompieri au mai fost legate de: neorganizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, neangajarea cadrului tehnic sau personalului de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor, reticenta manifestata de personalul propriu si conducerile unitatilor sanitare privind organizarea si executarea exercitiilor de salvare si evacuare in caz de incendiu sau inceperea lucrarilor de executie la constructii si instalatii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinatiei celor existente, precum si punerea in functiune a acestora fara obtinerea avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu, se arata in raspunsul IGSU.

IGSU mentioneaza ca, potrivit legislatiei actuale, personalul care lucreaza in cadrul Inspectoratului sau in unitatile subordonate nu este abilitat sa inchida spitale “pana la remedierea deficientelor depistate”.

De asemenea, pe timpul controalelor tehnice de prevenire s-au mai executat 160 de exercitii de evacuare-salvare cu personalul si utilizatorii si 461 de analize cu factorii de conducere din spitalele verificate, mai informeaza IGSU, la solicitarea NewsIn.

Controalele pompierilor au fost declansate dupa ce, pe 16 august, la sectia de reanimare pentru copii nascuti prematur din maternitatea bucuresteana Giulesti s-a produs un incendiu, in urma caruia au murit sase bebelusi, iar alti cinci au fost grav raniti.

De altfel, Ministerul Sanatatii a anuntat, pe 27 septembrie, ca va aloca aproximativ 8,5 milioane de lei pentru achizitionarea de echipamente de detectie si avertizare in caz de incendiu incendiu, dar si pentru mentenanta si instruirea personalului in 62 de unitati sanitare.