Un proiect de lege care prevede că persoanele fizice şi juridice sunt obligate să deţină stingatoare pentru prevenirea incendiilor, a fost respins  in februarie 2016 de plenul Camerei Deputaţilor.

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să deţină extinctor pentru prevenirea incendiilor. În cazul persoanelor fizice cu venituri reduse, autorităţile administraţiei publice centrale şi celelalte organe centrale de specialitate, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consiliile locale, instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia să doteze locuinţele persoanelor fizice cu extinctoare pentru prevenirea incendiilor, spune proiectul de lege respins de deputaţi, potrivit agerpres.ro.

Potrivit documentului, persoanele cu venituri reduse sunt acelea care „au un venit net lunar de maximum 2.500 de lei per familie”.

Iniţiativa legislativă prevedea, de asemenea, că autorităţile administraţiei publice centrale şi celelalte organe centrale de specialitate şi operatori economici „au obligaţia să angajeze cel puţin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor”, care să verifice dotarea persoanelor fizice şi juridice cu extinctoare.

Prezent în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea proiectului, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că „această propunere este exagerată”, pentru că „nu există niciun mecanism” prin care instituţiile statului să poată controla dacă există în casele oamenilor stingătoare de incendii.

Proiectul a fost respins şi de Senat.